top of page
maziejistebuklai

Vos pasveiko, vėl susirgo?😷

Kodėl vaikas dažnai serga tik pradėjęs lankyti darželį?

Padidėjęs vaiko sergamumas – dažna problema, su kuria susiduria tėveliai, pirmą kartą išleidę vaikutį į darželį. Nenuostabu, jog prasta vaiko savijauta ir darželio nelankymas neretai sukelia diskomfortą ir netgi baimę patiems tėveliams.🩺

🦠 Vaikų "darželio ligos" yra natūralus imuniteto formavimosi etapas. Pasak gydytojų pediatrų, dažniau ar rečiau mažylis sirgs, priklauso nuo vaiko imuniteto.


Tai adaptacijos dalis 🤧

Šio etapo nepavyks išvengti dėl dviejų pagrindinių priežasčių:

  • Natūraliai formuojasi vaiko imunitetas

  • Darželyje, kaip ir bet kuriame kitame glaudžiame kolektyve, virusai lengvai plinta


Atėjęs į darželį, vaikas neišvengiamai susiduria su nepažįstama aplinka: mikroorganizmai, kitoks maitinimas, pasikeitęs aktyvus laikas, poilsio ir miego režimas. Patiriamas fizinis ar psichologinis nuovargis, stresas - silpnina imuninę sistemą. Tokiu atveju, dažniau ir greičiau peršąlama, lengviau užsikrečia virusais ir bakterijomis. 🔬


“Kai mažylis pradeda sirgti vos pradėjus lankyti darželį - tai yra visiškai natūralus procesas ir taip pat dalis adaptacijos, į naują aplinką.

Vaikas, vos pradėjęs lankyti darželį, gali tapti jautresnis infekcijoms ir susirgti dažniau nei anksčiau. Šioje situacijoje svarbu suprasti, kad tai laikinumas ir organizmo adaptacija naujai aplinkai. Įveikus šią pradžią, vaiko imuninė sistema pamažu stiprėja ir tampa atsparesnė!


Noriu paminėti, jog skiriame ypatingą dėmesį saugiai ir tinkamai higienai darželyje: reguliarus rankų plovimas darbuotojams ir vaikams, tinkamas patalpų valymas, žaislų bei paviršių dezinfekavimas ir patalpų vėdinimas.

Linkime jums stiprios sveikatos ir sėkmės darželyje!”


-Dvaro padalinio vadovė, Modesta


😷 Pradėjus lankyti darželį, mažylis susiduria su naujais virusais ir bakterijomis, kurių anksčiau nebuvo sutikęs. Mažo vaiko organizmas dar tik mokosi atpažinti ir susidoroti su ligų sukėlėjais.

Gimęs vaikas turi tik įgimtą nespecifinį imunitetą, o tai – tarsi pilna amunicija įvairiausių ginklų, tačiau be instrukcijos, kaip jais naudotis.


Taigi, vaikas viską turi išbandyti pats, todėl dygstant dantims vaikai viduriuoja, bando pašalinti „priešą“, keliant temperatūrą, kad jį „iškeptų“, kitaip tariant, mosuoja viskuo, ką turi ir tikrina, kas ir kur geriausiai veikia. Vaiko imuninė sistema nuolat treniruojasi, dirba 24 valandas per parą aktyviai kovodama su išoriniais ligų sukėlėjais. 💊


“Prašome tėvelių išlikti sąmoningiems, atsakingai žiūrėti į vaiko susirgimus bei saugoti ne tik savo mažylio, bet ir kitų vaikų sveikatos.

Kol mažylių yra besiformuojantis imunitetas, jie labai greitai perima iš juos supančios aplinkos virusus.

Tad, jeigu atvedamas į darželį vaikas yra sergantis, labai didėja tikimybė, kad ir jo grupės draugai, užsikrės virusu.

Mano prašymas neignoruoti susirgimo faktų, taip apsaugosime aplinkinius ir sau padėsime greičiau išsveikti.


Sergančiam vaikui labai reikalinga šilta tėvelių meilė ir globa, tad suteikime mažyliui laiko ir pabūkime su juo namuose, kol pilnai pasveiks.


Neretai, patys tėveliai vieni ant kitų pyksta, kai atveda į darželį sergančius vaikus, o tie kurie sąžiningai veda tik sveikus - jiems būna pikta ir skaudu, kad išsveikęs jų mažylis ir vėl suserga.”


- Miesto padalinio vadovė, Laura


Jeigu vaikas nesirgs - jis neišmoks pasveikti

Pasireiškusi liga, jos intensyvumas ir trukmė bus lyg kontrolinis darbas, kurio metu imuninė sistema pasitikrina, kaip ji bręsta, ar ji eina tinkama linkme, ko jai trūksta. 🩹


🤢 Jeigu mažylis yra grūdinamas, valgo sveiką ir subalansuotą maistą, yra pailsėjęs, žaidžia, linksminasi ir jaučiasi mylimas, tikimybė susirgti yra kur kas mažesnė ir sergama trumpiau bei lengvesne forma. Kitaip tariant, pasiruošusi imuninė sistema egzaminą išlaikys labai gerai. Vis tik, nei vieno vaiko imuninė sistema nedirba visiškai be klaidų - ji dar tik mokosi pažinti pasaulį.


“Į darželį atkeliavę vaikučiai yra "pakrikštijami" įvairiausia puokšte ligų.


Atėję iš namų jie susiduria su daugybe skirtingų imuninių sistemų, kurios palaipsniui kuria tvirtesnį atsparumą ligoms.

Dažnas sirgimas pradėjus lankyti darželį yra glaudžiai susijęs ir su streso sistemomis, kurios yra labai aktyvios vaiko adaptacijos metu.


Yra įrodyta, kad streso hormonas kortizolis mažina imunitetą, todėl vaikai daug jautriau gali reaguoti į pačius menkiausius temperatūros ar virusinės-bakterinės terpės pokyčius.“


- Pievos padalinio vadovė, Orinta




“Kaip ir kiekvienas vaikas labai individualus, taip ir ligų variacijos tarp vaikų labai skirtingos ir individualios.

Pradedant žengti pirmuosius žingsnelius darželyje reikia pasiruošti tam, kad adaptacijos metu, tikrai tikėtina, jog ligos labiau “puls” mažuosius nei įprastai, todėl itin svarbu atliepti ir emocinę vaiko gerovę,

Pastebėjome, jog kuo ramiau vaikas reaguoja adaptaciniu metu, tuo mažiau sergamumas aplanko.


Mūsų misija pamatyti galimus ligos atsiradimo požymius bei apie juos informuoti tėvelius, jog atsiradus galimiems simptomams, užbėgtume pirmi prieš ligą ir vėl pratęstume draugystę darželyje.


- Sodo padalinio vadovė, Kristina



Pagalba vaikui 🧬


📌 Grūdinimas

Grūdinti ir ruošti darželiui reikia pradėti dar iki jo lankymo, kasdien pasivaikščiojant gryname ore, integruojant būsimą darželio dienos rutiną namuose ar kas rytą plaunant kojas vėsiu vandeniu ir sausai nušluostant šiurkščiu rankšluosčiu Žinoma, grūdinamas vaikas taip pat gali dažnai sirgti, tačiau sirgs lengviau ir greičiau pasveiks.


📌 Skiepai

Apsaugokite savo mažylį nuo sunkių ligų ir gresiančių komplikacijų laiku juos paskiepydami reikalingais skiepais.


📌 Pakankamai poilsio ir miego

Fizinis ir emocinis nuovargis sekina organizmą, net jei tai susiję su teigiamomis emocijomis.


📌 Reguliari, taisyklinga mityba

Laikykimės miego ir mitybos rutinos per laisvas dienas bei atostogas. Apsivalgymas, nereguliari ar nevisavertė mityba, nepakankamas vitaminų kiekis maiste turi įtakos imuninės sistemos darbui.


📌 Higiena

Svarbu nuo pat mažens mokyti vaiką elementarių higienos taisyklių, ne mažiau svarbu ir patiems jų laikytis – tai rankų plovimas, patalpų vėdinimas,


Be to, ne mažiau svarbus reguliarus fizinis aktyvumas, emocinė parama ir psichologinis paruošimas. 🤒

18 peržiūrų0 komentarų

Comments


bottom of page