top of page
maziejistebuklai

Vaiko savarankiškumo ugdymas

Atnaujinta: 01-30

Ką svarbu žinoti tėveliams?

Prasideda dar ankstyvoje vaikystėje


Tikriausiai daugeliui tėvų pažįstama situacija, kai mažylis kelias minutes stengiasi atlikti kokį nors nesudėtingą darbą, bet jam niekaip nepavyksta, o galiausiai netekęs kantrybės, pravirksta. Tėvai dažniausiai patys „griebia jautį už ragų“ ir padeda vaikui susidoroti su iššūkiais. Vis tik, viena svarbiausių tėvelių užduočių – ugdyti savarankiškumą ir sukurti pagrindus, jog vaikai patys galėtų priimti sprendimus, įveikti problemas ir, galiausiai, padėti aplinkiniams bei prisidėti prie šeimos gerovės kūrimo.

Savarankiškumo ugdymas prasideda nuo ankstyvos vaikystės ir tęsiasi per visą vaikystės ir paauglystės laikotarpį. Tai reiškia suteikti vaikams galimybę išbandyti naujus dalykus, imtis atsakomybės už savo veiksmus ir spręsti problemas, neatsižvelgiant į tėvų ar kitų suaugusiųjų pagalbą.




“Savarankiškumas - viena iš aktualiausių temų ikimokykliniame ugdyme, dažnai tėvai klausia, kaip prisijaukinti savarankiškumą ir nuo ko pradėti? Svarbu pajausti, kada galime suteikti laisvės vaikui veikti pačiam, bandyti apsirengti, susitvarkyti, padėti mums. Dažnai iš šeimų girdime: "rytais apsirengti nėra laiko patiems, galime nesuspėti", "jei gaminsime kartu, nespėsime vėliau tvarkytis, o man pačiai viską padaryti užtrunka greičiau". - Sodo Padalinio ir Ugdymo vadovė, Kristina





Kodėl tai svarbu?


Savarankiškas vaikas labiau pasitiki savimi, mokosi atlikti veiklą iki galo, pasiekti tikslą, priimti sprendimus pats, gerina savo motorinius ir pažinimo įgūdžius. Kuo anksčiau ir kuo daugiau atsakomybės už save prisiims vaikas, tuo jam lengviau bus planuoti laiką, išsikelti ir įvykdyti tikslus ateityje.


Jis jausis labiau pasitikintis savimi, gebės išsakyti savo nuomonę. Galės susitelkti į atliekamas ugdomąsias, žaidybines veiklas, o ne nerimaus, kur mama, nes nori į tualetą, o kelnių pats dar nemoka nusimauti. Nuo mažų žingsnelių kasdienėje veikloje pereinama prie didelių tikslų ateityje!


Kada tinkamiausias metas pradėti ugdyti vaiko savarankiškumą?


Žinoma, pirmuosius paprastus darbelius (pavyzdžiui, susidėti žaislus į dėžę) gali atlikti jau vos 1,5–2 m. sulaukę vaikai. Tėveliams svarbiausia neskubėti ir neturėti pernelyg didelių lūkesčių - tegul viskas vyksta pamažu. Kuo vaikas vyresnis, tuo daugiau ir sudėtingesnių užduočių savarankiškai jis gali atlikti.


“Kaip padėti vaikui tapti savarankišku? Dažnai atsirandantis klausimas tėvams ir auklėtojoms. Mano, kaip auklėtojos patarimai būtų tokie:


1. Suteikite atsakomybės: Leiskite vaikui dalyvauti kasdieniniuose uždaviniuose, tokiuose kaip tvarkymasis kambarių, pačiam pasirinkti drabužius.

2. Nurodykite aiškias taisykles: Nustatykite aiškias taisykles ir ribas, tačiau suteikite vaikui erdvės priimti sprendimus, kai tai galima ir saugu.

3. Skatinkite savarankišką mokymąsi: Padėkite vaikui atrasti sprendimus ir pasimokyti iš savo klaidų, vietoj to, kad viską darytumėte už jį.

4. Suteikite galimybės pasirinkti: Leiskite vaikui daryti pasirinkimus, kur tai galima. Tai gali padėti skatinti jų sprendimų priėmimą ir atsakomybę.

5. Rinkitės teigiamą kalbą: Komunikuokite su vaiku naudodamiesi teigiamais žodžiais ir sakiniais - tai gali sustiprinti jo pasitikėjimą savimi.

6. Būkite pavyzdys: Vaikai dažnai mokosi iš tėvų elgesio. Būkite pavyzdys savarankiškumo ir atsakomybės srityje.

7. Supraskite vaiko poreikius: Įsiklausykite į vaiką ir supraskite jo norus ir poreikius. Tai gali padėti sukurti palankią aplinką jo savarankiškumui skatinti.” - Sodo padalinio, Mažylių auklėtoja, Leokadija


Kai tik vaikas bando padaryti kažką pats, jokių būdų netrukdykite jam ir leiskite jam pabandyti, net ir suklysti. Taip mokomės iš klaidų ir keliaujame link savo tikslo išmokti, pavyzdžiui pakabinti savo rankšluostuką.


Svarbiausia, kad tai pasidarytu jūsų kasdienė tradicija. Būtinai padėkite jiems, kai jie paprašys ir visada pagirkite vaiką , kad jie jaustų pasitikėjimą savimi, o tai suteiks dar daugiau noro mokytis.


Kaip pradėti?


“Pirmas žingsnis, nuo ko svarbu pradėti, susiplanuoti laiką, ilginti laiką įvairioms situacijoms bei kurti ritualus, kurių dėka formuosime įprotį savarankiškumui, pavyzdžiui mokyti vaiką rengtis. Dažnai vaikas pradeda pykti sakydamas aš negaliu, nemoku, man nepavyksta. Tokiu atveju svarbu vaiką motyvuoti, parodyti pavyzdį, pasiūlyti pabandyti tai atlikti kartu, o pastebint, jog nors mažas fragmentas atsirado vaiko pastangose, nenustoti girti ir didžiuotis.

Šnekėkime ir pasakokime apie tai, kad mes didžiuojamės mažaisiais, kuomet jie atlieka veiksmą savarankiškai. Net jei kažkas nepavyksta, padrąsinkime mažylį, nuraminkime ir priminkime, kad kitą kartą pasiseks geriau. Jokiu būdu nemenkinkite vaiko, o formuokime vaikui pasitikėjimą savimi ir savo jėgomis.” - Sodo Padalinio ir Ugdymo vadovė, Kristina.


Kartu mažais žingsneliais siekime didelių svajonių!



19 peržiūrų0 komentarų

Σχόλια


bottom of page