top of page
maziejistebuklai

SMULKIOJI MOTORIKA: Veiklos, skatinančios vaiko vystymąsi


Smulkioji motorika – tai veikla, kurios metu naudojami rankų ir riešų raumenys, jog atliktumėte tikslius judesius. Šiais įgūdžiais pasikliaujame kiekvieną dieną atlikdami įvairias kasdienines užduotis, tokias kaip rašymas, piešimas, sagų užsegimas, batų raištelių rišimas ar dantų valymas.


Rankų ir riešų judesiai!


Nors įprastai nesusimąstome atlikdami šiuos veiksmus, tačiau mažyliams - tai ypatingai svarbus ir pakankamai sudėtingas veiksmas. Šiuos įgūdžius galime sėkmingai lavinti namuose turimomis priemonėmis.


Dalinamės šešiais smulkiąją motoriką (ir ne tik) lavinančiais nesudėtingais žaidimais, kuriems nereikės išankstinio pasiruošimo:



Piešimas pirštais

Leiskite mažyliams piešti pirštais - tai jiems yra nepakartojami pojūčiai! Galite naudoti skystą guašą, tačiau jei bijote, kad vaikas išsiteps - pilkite dažus ant popieriaus lapo ir ant viršaus uždėkite maistinę plėvelę.


Sensoriniai maišeliai

Pasinaudokite užspaudžiamais maišeliais ir įpilkite į juos aliejaus, plaukų želės ar šiek tiek vandens. Papildomai įpilkite dažų, įberkite blizgučių ar minkštų mažų burbuliukų ir stebėkite, kaip vaikutis rankyčių pagalba judina maišelyje esančias gėrybes.



“Veiklos lavinančios smulkiąją motoriką gali būti pačios įvairiausios, tobulinančios ne tik akies - rankos koordinaciją, bet ir labiau įtraukiančios vaikus, kviečiančios pažadinti smalsumą, gebančios tikslingiau bei labiau sukoncentruoti vaikų dėmesį, loginį mąstymą ir atkaklumą.


Labai svarbu, jog smulkiosios motorikos elementai vaikų ugdyme atsirastų nuo ankstyvosios vaikystės, nes jos pagalba greičiau stimuliuojama ir kalbos raida. Atlikdami pačias įvairiausias smulkiosios motorikos veiklas, mažiausi tyrinėtojai integruoja taip pat ir skirtingas ugdymo sritis to nepajausdami.“ -Sodo padalinio vadovė, Kristina.


Vandens perpylimas

Vos per minutėlę paruošiamas žaidimas, gali tapti smagia ir lavinančia veikla jūsų mažyliui. Pastatykite tris skirtingus indelius, į vieną įpilkite vandens (jį galima nudažyti maistiniais dažais) ir duokite vaikui didesnį šaukštelį. Vaiko užduotis – šaukštelio pagalba pernešti vandenį į skirtingus indus.


Galvosūkiai ir dėlionės

Įvairių puzlių dėliojimas naudingas ne tik mažylio smulkiajai motorikai, bet ir pažintiniam vystymuisi, vizualiniam suvokimui ir susikaupimui. Duokite vaikui įvairių dydžių ir sudėtingumo dėliones, kurios paskatins smalsumą bei lavins dėmesį ir raumenų koordinaciją.



Sodo padalinio, Kodėlčiukų auklėtoja, Deimantė, papildo, jog planuodami veiklas, grupėje stengiamės dažnai įtraukti smulkiąją motoriką, kadangi pastebėjo, jog jos labiau įtraukia vaikus pažinti ir mokytis kartu.


“Smagiausia dienos dalis vaikams būna, kuomet jie gali pojūčių dėžėje ne tik stebėti nuotraukas ar daiktus, bet paliesti įvairias smulkias detales, kruopas, gamtines priemones. Viena iš veiklų, kuri patinka mūsų grupei yra vėrimas ant siūlo ar virvelės, pastebime kad tuo metu jie labiau susikoncentruoja, atsipalaiduoja, stengiasi ir taip pat mėgaujasi šia veikla, tuo pačiu pasikartoja spalvas, skaičiukus ar geometrines figūras.


Mūsų grupėje dar labai mėgstama smulkiosios motorikos užduotis- piešimas pirštais. Tai ne tik laviną pirštukus, bet yra labai smagi ir šypsenas suteikianti meninė veikla, vaikai drąsiai gali terliotis rankas ir piešti taip, kaip jiems patinka, o tai ugdo jų kūrybiškumą.”

- Kodėlčiukų auklėtoja, Deimantė


Kruopų dėliojimas

Kruopos ir pupos puikiai tinka smulkiosios motorikos lavinimui – jos nedidelės ir slidžios, tad, norint jas paimti ir išlaikyti, pareikalaus pastangų. Suberkime kruopas į didesnį indą, o šalia pastatykime kelis mažesnius indelius. Vaikui paduokite samtelį ar didesnį šaukštą, kurio pagalba reikės perkelti pupas į kitą indą. Vyresniems vaikučiams, norėdami pasunkinti užduotį, įberkite į indą skirtingų dydžių, formų ar spalvų kruopas ir paprašykite išrūšiuoti.


Skalbinių segtukų segimas

Norėdami lavinti „pincetinį“ griebimą, paprašykite mažylio pabandyti prisegti skalbinių segtukus prie dubenėlio krašto. Smiliumi ir nykščiu suspausdami segtuką vaikas treniruoja pirštų raumenis, o bandydamas juos prisegti – lavina koordinaciją. Be to, spaustukus galite panaudoti ir kaip pincetą, pavyzdžiui, skalbinių segtukais sugriebti audinio skiautę ir perdėti ją iš vienos vietos į kitą.


Sodo padalinio, Išminčiukų grupės auklėtoja, Julijana, pamini šviesos stalą.


“Jame gali ne tik atlikti dienos užduotėlę, bet ir leisti jiems priberti kruopų kuo smulkesnių taip vaikams bus įdomiau, ir tada jau vaikučiai galės pareikšti savo fantaziją. Vaikai labai mėgsta šviesos stale piešti su pirštukais, liesti kruopas, su jomis žaisti, perrinkinėti jas.


Tokios veiklos tinka ir mažiems ir dideliems!


Smulkiosios motorikos lavinimas stimuliuoja ne tik kalbos raidą, bet ir gerina pirštų, plaštakos, riešo, rankų–akių koordinaciją, ugdo dėmesį, atmintį, susikaupimą, kantrybę, padeda atpalaiduoti rankas, sumažina protinį nuovargį. Kai mokinamės smulkiosios motorikos, išmokstame ne tik naujų dalykų bet ir daugiau šypsotis bei juoktis!”

Išminčiukų auklėtoja, Julijana.

Tikimės, jog naujas idėjas išbandysite su savo mažyliu!


47 peržiūros0 komentarų

Comentarios


bottom of page