top of page
  • pievaparkasmazieji

Programavimas darželyje?

Programavimo ir šifravimo pradmenys nuo mažų dienų!


Programavimas gali atrodyti labai sunkiai išmokstamas įgūdis, tačiau šiandieniniame pasaulyje jis tampa tarsi antroji kalba, kurią privaloma mokėti.


Tai ne tik lavina technologinius įgūdžius, bet ir skatina kūrybiškumą, loginį bei analitinį mąstymą, gebėjimą kurti ir spręsti problemas.


“Bee bot” robotas


Su dideliu entuziazmu norime Jums pristatyti naują “Mažųjų Stebuklų” draugą - bitutės robotuką “Bee Bot”, kurios pagalba nuo mažų dienų,

vaikai mokosi programavimo ir problemų sprendimo įgūdžių!


“Mažieji stebuklai darželyje nuo ankstyvosios vaikystės taikome programavimo ir šifravimo pradmenis. Tai išgirdus galima nustebti, tačiau taip, pasitelkiant edukacines bitutes Bee-bot ir integruojant į ugdymo procesą, mes galime išmokyti mažuosius programavimo pagrindų. 


Bee - bot bitutė - tai robotas, kurį galime užprogramuoti ant jo esančiais mygtukais ir surinkti skirtingas komandų sekas, kurios yra išsaugomos atmintyje. Vaikai kartu mokosi ne tik loginio mąstymo, orientuotis erdvėje, bet ir susipažįsta su skirtingomis kryptimis, svarsto, skaičiuoja bei galvoja, kiek robotukas turi nukeliauti iki norimo pasiekti tikslo. 


Smagu, jog veiklų metu naudojamas ir kilimėlis edukacinei bitutei, į kurį galime sudėti savo sukurtas korteles, pagal kurias robotukas keliaus.

Šio robotuko integravimas į esančias veiklas tampa dar sėkmingesnis ugdymo tęstinume - vaikai drąsiai stengiasi išlaukti savo eilės, bendradarbiauti bei kartu išspręsti kylančias problemas. 


Užsiėmimo metu galima labai skirtinga veiklų pateikimo įvairovė, tiek matematikos užduotėlės, skaičiavimas, ieškojimas, logika ar skirtingi matematikos veiksmai, tiek kalbos srityse. O patys mažiausi kartu su robotuku gali susipažinti su įvairiais temos simboliais ar kognityvinio ugdymo srities pradmenimis- spalvomis, geometrinėmis figūromis ir pan. 


Džiaugiamės, jog stiprindami edukaciją, pateikiame mažiesiems draugams ją dar įdomesnę, iniciatyvesnę bei sukurdami džiaugsmą norėti mokytis bei pažinti pasaulį dar daugiau.”


-Ugdymo vadovė, Kristina


ROBOTO PROGRAMAVIMAS


Edukacinę bitutę vaikai valdo ant jos esančiais mygtukais, kuriuos paspaudus tinkama tvarka - sukuriama užduotis bitutei judėti iki norimo tikslo.


  • Vieną kartą paspaudus mygtuką į priekį/atgal - bitutė pajuda 15 cm, t.y. vieną langelį


  • Bitutės komanda “į šoną” reiškia pasisukimą 90 laipsniu kampu.


  • Paspaudus mygtuką “GO”- bitutė įvykdo visas surinktas komandas.


Mažieji siekdami padėti bitutei nukeliauti iki kelionės tikslo, turi apskaičiuoti langelių skaičių, įvertinti atstumą, atsižvelgti į judėjimo kryptį bei nurodyti tinkamas komandas.


Iš pirmo žvilgsnio atrodanti nesudėtinga užduotis, žaidimo forma, vaikams suteikia galimybę lavinti loginį mąstymą, padeda orientuotis erdvėje, supažindina su skirtingomis kryptimis, paskatina svarstyti, skaičiuoti ir galvoti, kaip padėti robotukui pasiekti tikslą.


“Bitutės puiki ugdymo priemonė, kuri skatina vaikų  bendradarbiavimą, kantrybę, saugų elgesį bei tyrinėti ir pažinti kitaip.


Jos mokymosi procesą paverčia įdomia bei smagią veikla, kurios metu, kartu su vaikais galime mokytis įvairias savaitės temas, prisiminti raides, skaičius, susipažinti ir su kryptimis (kairė, dešinė, viršus, apačia).”


- Sodo padalinys, Kodėlčiukų auklėtoja, Deimantė



Veiklose naudojamas ir kilimėlis


Robotas keliauja kilimėliu, kuris yra skaidrus ir su kišenėlėmis. Jas panaudojame įdėdami papildomas vizualines korteles, jog žaidimas su edukacine bitute taptų dar įdomesnis.


Tad, pirmojo susitikimo metu, vaikai susipažįsta su bitute, sugalvoja jai vardą bei į skaidraus kilimėlio kišenėles, išdėlioja aktualius paveikslėlius (raideles, skaičius, spalvas ir kt.) ir kelio linijas.

Tokiu būdu, robotas suteikia papildomą galimybę mokytis spalvų, formų, orientacijos, abėcėlės, matematinių simbolių ir daugybės kitų įgūdžių. 



“Bitutės pasižymi keliomis itin svarbiomis savybėmis: jos suartinti šalia esančius draugus bei ugdo vaikų susikaupimą.


Pavyzdžiui mūsų grupėje, su vaikais labai mėgstame prisiminti ir pasikartoti, ką nuveikėme šią savaitę bei atlikti refleksiją. Tad, šiuo atveju, puikiai pagelbėja bitutės - sudedame į skirtingus skyrelius nuotraukėles ir važiuojam pasikartoti to ko išmokome!

 

Žaidimo metu, kiekvienas turime kantriai išlaukti savo eilės bei susikaupti ir suvesti tinkamą slaptą kodą.”


-Sodo padalinio, Išminčiukų grupės auklėtoja, Julijana




KARTU MAŽAIS ŽINGSNELIAIS SIEKIAME DIDELIŲ SVAJONIŲ!




7 views0 comments
bottom of page