top of page
pievaparkasmazieji

PIRMOJI DIENA DARŽELYJE: Kaip pasiruošti darželiui?

Ikimokyklinis ugdymas vaiko raidai – itin svarbus, mat šiame etape vaikas gauna vėlesnio mokymosi pagrindus.


Ikimokyklinio amžiaus vaikai turi įgimtą smalsumą pasauliui, norą tyrinėti, bendrauti ir megzti santykį su kitais žmonėmis, ypač suaugusiaisiais, kurie vaikui – tarsi superdidvyriai!


Daugybė klausimų, dar daugiau – nežinios. 

Koks amžius geriausias pradėti leisti vaiką į darželį? 

Kaip šeimai pasiruošti ir paruošti šiam pokyčiui vaiką? 

Kaip palengvinti adaptaciją ir kiek ji paprastai trunka?


Kaip tėvams parinkti geriausią darželį savo vaikui?


Darželis – pirmoji stotelė, kuri veda vaiką savarankiškumo link. Tai – lyg tiltas tarp šeimos ir mokyklos, kuriai būtent ir paruošia ikimokyklinio ugdymo įstaiga. Socializacija ir ankstyvasis mokymasis suteikia gyvenimo įgūdžių pagrindą, kuris daro įtaką tolimesniems raidos etapams. 


Vienai šeimai darželis atrodo idealus, kitai – eilinis, niekuo neišsiskiriantis. Tai priklauso nuo to, ko tėveliai tikisi iš darželio. Vieniems patinka, kai darželyje laikomasi griežtos tvarkos, kitiems priimtinesnė demokratiška, laisva atmosfera, kai yra skatinamas vaiko kūrybiškumas, jo aktyvumas ir savarankiškumas. Ruošiantis leisti vaiką į darželį, pirmiausia reikėtų atsakyti į svarbų klausimą: koks darželis labiausiai tiktų Jūsų vaikui ir kokie yra Jūsų šeimos lūkesčiai.


Kitas žingsnis – susirinkti  apie darželį informacijos iš kuo įvairesnių šaltinių. Visada verta pasikalbėti su tėvais, kurių vaikai lanko ar lankė tą darželį. 

Daugelis darželių jau turi internetines svetaines, galima susipažinti su darželio tradicijomis, ugdymo programa, papildomomis paslaugomis, kurios darželyje yra teikiamos vaikui ir šeimai (psichologo, specialiojo ugdymo pedagogo ar kitų specialistų), mokomasi kalbų, papildomai organizuojami dramos, dailės, muzikos ar kiti būreliai, susipažinti su personalo kvalifikacija, daugiau sužinoti apie darželio „virtuvę“.


Darželis ar lopšelis – tai pirmiausia švietimo įstaiga, kurioje vaikai ne tik globojami, bet ir ugdomi pagal tam tikras programas. Todėl renkantis darželį, labai svarbu pasidomėti, ir kokia ugdymo programa yra vykdoma darželyje.


Nedvejokite apsilankyti darželyje, apžiūrėti patalpas bei susipažinti su auklėtojomis. Kuo daugiau informacijos surinksite - tuo lengviau bus apsispręsti ir pasirinkti tinkamiausią vietą Jūsų mažyliui.


Ar yra tinkamas metas, kada geriausia vaiką leisti į darželį?


Svarbu paminėti, kad darželiui ruošiasi ne tik vaikai, bet ir jų tėvai. Jei tėvai bijo ar nerimauja, visa tai perims ir vaikas, mat kuo didesnis tėvų jaudulys – tuo sunkesnė ir vaiko adaptacija darželyje. 

Dar nekalbantys, neskaitantys vaikai labai imlūs tėvų emocijoms ir jautrūs neverbalinei kalbai, t. y. jie iš karto pajunta tėvų nerimą. 

Svarbiausia – pasitikėti specialistais, kad jie jūsų vaiku pasirūpins profesionaliai ir tinkamai, tad šio sklandaus kelio pradžia – tėvų gebėjimas paleisti vaiką.


Vaikas pasiruošęs darželiui tada, kai tėvai mato, jog jis pasiruošęs. Neįmanoma apibrėžti tikslaus laiko, kada vaikas turi pradėti lankyti darželį, – tai geriausiai mato ir jaučia tėvai.


Kaip padėti vaikui pasirengti darželiui?


Nėra visiems vaikams universalaus būdo, kad adaptacija darželyje būtų paprastesnė, o atsiskyrimas nuo tėvų – lengvesnis. Darželis, išėjimas iš namų – svarbus žingsnis vaiko gyvenime, tad šiuo momentu geriausia, ką galime padaryti, – sušvelninti šį pokytį, kad vaikas jį priimtų ramiau.


Prieš pradedant lankyti – pasisvečiuokite


Didelė pagalba vaikui – supažindinimas su būsima aplinka, t. y. geriausia ateiti į darželį iš anksto ir pamatyti darželio erdves, patalpas, jog mažylis žinotų, kas jo laukia, kur yra jo spintelė, grupė ar tualetas. 

Tokiu atveju pirmą dieną darželyje jis jausis saugiau, nes vieta jau bus matyta.


Panaši dienos rutina

Palaipsniui prisiderinkite namuose prie darželio dienotvarkės prieš pradėdami lankyti darželį: vaiko kasdienybės ritmas turėtų imti darytis artimas darželyje nustatytam ritmui -tai sumažins vaiko nerimą ir įtampą.


Jeigu miegate du miegelius - pratinkite prie vieno miego režimo (12:00-15:30h). Svarbu, kad taisyklės būtų panašios. Darželio darbuotojai gali Jums papasakoti apie darželio grupės gyvenimą ir kasdienę rutiną. Pakalbėkite su vaiku apie būsimą dienotvarkę darželyje (dar geriau pasidarykite vizualią dienotvarkę ir pasikabinkite namuose matomoje vietoje), kad jie žinotų ko tikėtis. 



Rami struktūruota dienos pradžia

Sklandžiai adaptacijai yra reikšminga rami ir struktūruota dienos pradžia. Chaotiška ryto rutina, vaiko skubinimas ruoštis gali kelti stiprią frustraciją vaikui, todėl jam gali būti sudėtingiau atsiskirti nuo tėvų ir žengti į darželį.


Nuspręsti, kas ves vaiką į darželį?

Rekomenduojama pirmąsias savaites vaiką į darželį vesti tam tėveliui, kuris galės ramiau reaguoti į vaiko ašaras ir gebės išlikti ramus vaiko akivaizdoje. 


Stresinėje situacijoje tėčio ar mamos ramybė, tvirtas reiklumas, rūpestingas emocinis supratimas bei palaikymas - kuria saugumo jausmą, tikėjimą, kad jam niekas negresia.


Pozityvus požiūris


Apie darželį atsiliepkite pozityviai, garsiai tai išsakant vaikui, pavyzdžiui: “šiandien sužinosi daug įvairių dalykų! Oho, girdėjau, kad šiandien piešite pirštais! Po savaitgalio tavęs labai pasiilgo kiti vaikai ir auklėtoja!”. 


Tėvelių negatyvus požiūris vaikui gali kelti sunkumų adaptuojantis ir stiprinti nenorą eiti į darželį.

Tokie išsireiškimai, kaip : “Tau čia bus labai liūdna, bet aš greit ateisiu”, “Ar labai blogai buvo?” yra nukreipiamojo pobūdžio, todėl vaikas ims imituoti jūsų požiūrį ir lūkesčius. Vėliau jis ims darželyje jaustis nesaugiai. 

Jeigu yra tam tikrų klausimų, kurie kelia nerimą - turite teisę išsakyti šiuos dalykus atsakingiems asmenims ugdymo įstaigoje, tačiau rekomenduojama, kad to negirdėtų Jūsų vaikas.


Atsisveikinimo ritualas


Kuo ilgiau truks atsisveikinimas, tuo labiau vaikas graudinsis ir tuo sunkiau bus jį sugrąžinti į emocinės ramybės būseną. Užsitęsusios derybos prie grupės durų tik dar labiau aitrina tiek pačių tėvų, tiek vaiko širdis. Kai atsisveikinimas yra trumpas, vaikas kartais net nespėja stipriai susijaudinti: durims užsidarius ašaros netrunka ilgiau kelių minučių, o auklėtojos nukreipia vaiko dėmesį į jam patinkančią veiklą. 


Galite sukurti atsisveikinimo ritualą. Tai gali būti bučinys, koks nors rankų judesys, pamojavimas pro langą ar pan. 

Tokie atsisveikinimo ritualai įprasmina svarbų momentą ir padeda vaikui sumažinti įtampą dėl išsiskyrimo.


Verkimas, taip pat yra atsisveikinimo ritualo dalis ir tai yra normalu, leiskime savo vaikui paverkti ir taip sumažinti įtampą. 

Nežadėkime (ir nepirkime) vaikui dovanų ar saldumynų už tai, kad pabus darželyje. Ėjimas į darželį yra vaiko gyvenimo dalis, bet ne paslauga Jums už kurią reikėtų susimokėti.


Taip pat žaidimo forma imituokite būsimus kasdienius ritualus: važiuokite (bent trumpam) į darželio teritoriją, pasakokite apie aplinką pro kurią važiuojate, praleiskite būsimoje aplinkoje 15–30 minučių kartas nuo karto, kraukitės reikalingiausius daiktus į kuprinę (gertuvė, žaisliukas ar kt.)


Neturėkite išankstinių nuostatų


Vieni mano, kad jų atžala labai sociali ir kad iškart užmegs kontaktą su kitais vaikais. Tokiu atveju tėvai būna nepasiruošę vaiko ašaroms ir pasipriešinimui, išsigąsta tokios reakcijos. 


Kiti, atvirkščiai, mano kad jų vaikas yra labai jautrus, kad jam bus labai sunku ir jau iš anksto pradeda gailėti bei perdėtai globoti savo atžalą. Išankstinės nuostatos kartais neleidžia pamatyti tikrosios vaiko savijautos.


Pažįstami daiktai


Pažįstami daiktai - tai yra namus primenantys daiktai.

Adaptacijos metu galite įdėti į vaiko spintelę šeimos nuotrauką, žaislą ar mėgstamą knygelę. 

Pažįstami daiktai padeda, jei dienos metu mažylis pasijaučia vienišas.



“Mažylis turi žinoti, kas yra darželis, ką ten vaikai veikia, ką jis turės veikti, kada ateis ir išeis. Ne mažiau svarbus aspektas, siekiant sklandžios mažylio integracijos darželyje – pažadų laikymasis. Vaikas turi žinoti, kada tėveliai ateis jo pasiimti, – šiuo atveju nevalia meluoti.


Mažesni vaikai nepažįsta laikrodžio, todėl reikėtų išvardyti viską paeiliui, pavyzdžiui.: „Pavalgysi, pažaisi su vaikais, pabūsi lauke, vėl pavalgysi, pamiegosi ir, kai atsikelsi, aš ateisiu.“ Jeigu pažadėjome atkeliauti, vos vaikučiui atsikėlus, nevalia vėluoti - taip atsiranda nesaugumo jausmas ir dingsta pasitikėjimas tėveliais.


 - PARKO padalinio vadovė, Monika


KARTU MAŽAIS ŽINGSNELIAIS SIEKIAME DIDELIŲ SVAJONIŲ!



24 peržiūros0 komentarų

Comments


bottom of page