top of page
maziejistebuklai

Ko galėtume pasimokyti iš vaikų?

Įprastai sakoma, kad vaikai mokosi iš tėvų, tačiau pripažinkime, yra dalykų, kurių iš mažųjų galėtume pasimokyti ir mes, suaugusieji. 


Mes, suaugusieji, mokome juos skaityti, rašyti ir pažindiname su skaičių pasauliu, bet ar kada susimąstėte, ką mes galėtume pasimokyti iš jų? 


Ko turėtume pasimokyti iš vaikų?

Mes mokome vaikus kalbėti, vaikščioti, bendrauti su kitais… Tačiau jie taip pat gali suteikti mums vertingų pamokų. Vaikams nereikia spręsti neatidėliotinų problemų, svarstyti pasaulio likimo – tačiau jie geriau žino, kas iš tiesų svarbu, ir moka džiaugtis kiekviena diena. 

Šiuos ir kitus įgūdžius tikrai verta prisiminti.



“Iš vaikų galima pasisemti begalę nuostabių dalykų.

Mane vaikučiai išmokė drąsiai išreikšti meilę ir ja dalintis. Neprabėga nei viena diena be žodžių MYLIU TAVE.


Vaikučiai visuomet atbėga apsikabinti ir pasidalinti savo šiluma. Gera ir malonu auginti tokius mylinčius ir tolerantiškus vaikučius.


Augame kartu su mažaisiais stebuklais!”


-Pievos padalinio, Kodėlčiukų auklėtoja, Sandra


1. DRĄSA PRAŠYTI PAGALBOS

Ar kada nors pastebėjote, kad darosi vis sunkiau paprašyti kolegos ar artimo žmogaus pagalbos?

Esame drovūs, nenorime varginti žmonių, bijome atstūmimo ar gailesčio. Jaučiame gėdą. Juk net prašydami nedidelės paslaugos pripažįstame savo bejėgiškumą, nesugebėjimą su kuo nors susitvarkyti. Ir kuo rimtesnė paslauga, tuo šis prisipažinimas tampa skausmingesnis.

Neretai, sakydami “aš galiu tai padaryti pats”, bandome problemą išspręsti patys ir sugaištame daug daugiau laiko bei pastangų.

Vaikai nedvejodami kalba su suaugusiaisiais apie bet ką – nuo “negaliu atidaryti vandens buteliuko” iki “man nuobodu, eikime žaisti”.


2. BUVIMAS SAVIMI

Vaikai neapsimetinėja, kad yra protingesni, stipresni ar rimtesni, jie elgiasi spontaniškai ir nuoširdžiai, nes taip lengviau susirasti naujų draugų ir smagiau žaisti kartu.

Augdami mes išbandome daugybę savo įvaizdžių, stengiamės pasikeisti, atrodyti kaip kas nors kitas. Pamirštame, ką reiškia būti savimi, ir tai neretai sukelia vienišumo jausmą.


3. LEISKITE SAU NE VISKĄ ŽINOTI

Vaikai nevengia ko nors nežinoti ar nesugebėti. Jie nešvaisto brangaus laiko ir neklaidina kitų, kaip daro daugelis suaugusiųjų. Geriau pasakyti, kad ko nors nemoki, bet nori to išmokti, nei apgaudinėti kolegas ar draugus.



“Mane vaikučiai moko būti čia ir dabar - nebijoti savo minčių, žaisti ir mėgautis akimirkomis.


Kiekvienas vaikutis po savęs palieka pamoka, tik reikia išmokti ją pamatyti ir suprasti.

Vaikučių šypsenos, tyra meilė užburia viskam, o aš mokausi kiekvieną dieną iš jų - jie daro mane geresne.


-Pievos padalinio, Smalsučių grupės auklėtoja, Daiva



4. NESĖKMIŲ BAIMĖ

Stebėkite, kaip nesavanaudiškai vaikas skuba imtis naujos užduoties, kurią jam pasiūlo suaugusysis: piešti, lipdyti, dirbti sode, kepti pyragą…

Jis aktyviai dalyvauja procese, net ir nelabai žinodamas, ką ir kaip daryti, pasitiki savo intuicija, nori kurti, yra pasirengęs padėti, klysti, mokytis.

Mes dažnai bijome naujų pradžių, bijodami nesėkmės, o tai trukdo mums pradėti ir keisti savo gyvenimą, net jei pokyčių poreikis yra itin stiprus.


5. NAUJOVIŲ IR NEŽINOMYBĖS VENGIMAS

Kuo vyresni tampame, tuo dažniau manome, kad viską žinome. Esame viską matę, visur buvę, niekas mūsų nestebina.

Vaikas į pasaulį žvelgia plačiai atmerktomis akimis. Jis žavisi įmantrios formos debesimis, susidomėjęs varto knygas apie dinozaurus ir senovės užkariautojus. Visas jį supantis pasaulis yra “terra incognita”, kurią reikia ištirti, o kiekviena diena - kupina nuostabių nuotykių.

O kiek dar nežinomybės laukia mūsų? Kodėl šįvakar nenueiti į muziejų? Arba neparagauti neragauto maisto?

O gal pasiklausyti jauno menininko muzikos albumo?

Atsiverkime naujoms patirtims, lavinkime vaizduotę ir tapkime smalsesni.

Tyrimai įrodo, jog nauja patirtis lavina smegenis ir skatina kūrybinius gebėjimus.



“Aš dirbu su pačiais mažiausiais darželio vaikais, tad kiekvieną dieną, aš kažko išmokstu kartu su jais.


Jie parodė, kokia aš esu jautri, kaip stipriai galiu pamilti ir prisirišti prie jų. Išmokė džiaugtis smulkmenomis, būti tikra ir nuoširdi. Džiaukimės mažais dalykais, nes jie mus daro geresniais!

Vaikai - mūsų atspindys.”


-Pievos padalinio, Mažylių grupės auklėtoja, Goda



6. MOKĖJIMAS DŽIAUGTIS SMULKMENA

Maži vaikai moka džiaugtis mažais dalykais, todėl kartais jiems vienodai džiaugsmo suteiks ir nupirktas brangus žaislas ir mažas, mielas niekutis iš šalia esančio kiosko.

Iki visiškos laimės vaikui kartais tereikia išsimaudyti šalia esančiame ežere ar surinkti pilną kuprinę kankorėžių. Suaugusiesiems, deja, neretai laimę atneša vis brangesni dalykai.


7. LENGVAI PAMIRŠTA NUOSKAUDAS

Tėvai puikiai išmano vieną gudrybę - nukreipti vaiko dėmesį, kai jis supyksta arba užsigeidžia daikto, kurio negali gauti.

Keli mamos žodžiai, naujas domėjimosi objektas, ir senoji nuoskauda jau užmiršta.

Vaikai greitai pamiršta, jog užsigavo, susimušė kaktą krisdami ar nusidegino pirštą palietę arbatinuko šoną. Suaugusiesiems atsiriboti nuo tokių dalykų prireikia daug daugiau laiko.


Kartu mažais žingsneliais siekime didelių svajonių!


12 peržiūrų0 komentarų

Σχόλια


bottom of page