top of page
pievaparkasmazieji

SMULKIOJI MOTORIKA: Kodėl ir kaip ją reikia lavinti?


Tai smulkių rankų, pirštų, riešų ir akių raumenų koordinavimas bei valdymas, kuris būtinas atliekant užduotis, kurioms reikia tikslumo, miklumo. 


Smulkioji motorika vystosi palaipsniui, vaikui augant, o specifiniai gebėjimai skiriasi priklausomai nuo amžiaus.


Kiekvieno vaiko raida yra individuali. Vienodo amžiaus vaikų gebėjimai gali skirtis.

Vis tik, svarbu paminėti, jog smulkioji motorika tiesiogiai susijusi su vaikų kalbos ir pažinimo funkcijų raida.



Smulkiosios motorikos raida pagal amžių


Naujagimiai

Šiuo amžiaus etapu vaiko rankutės suspaustos į kumštelius. Būdingas automatinio griebimo refleksas (laiko daiktą, tačiau nesugeba valingai jo paleisti).


3-5 mėnesių kūdikiai

Kūdikis pradeda fiksuoti žvilgsnį, po truputį seka objektą. Rankų judesių dar mažai, bet tokio amžiaus mažylis jau apie 3 sekundes išlaiko daiktą delne.


6-7 mėnesių kūdikiai

Mažylis išlaiko kiekvienoje rankoje po daiktą, formuojasi tvirtas “grėblinis” griebimas, efektyviai perima daiktus iš vienos rankutės į kitą, tiesia rankas į priekyje padėtą daiktą, įdėmiai tyrinėja veidus.


10-12 mėnesių mažylis

Šiuo laikotarpiu mažylis jau verčia storos knygos puslapius, suveria žiedus, rodo pirštu, moja atsisveikindamas, tvirtai ima daiktus “pincetiniu” griebimu (dviem pirštais).


1-1,5 metų vaikas

Vaikas stato bokštelį iš 3 kaladėlių. Šiuo laikotarpiu pradeda pažinti geometrines figūras. Braukia kreidelėmis, pieštukais, maistą ima šaukštu, sudeda ir išima daiktus iš dėžučių ir kitų talpų.


1,5-2 metų vaikas

Šiuo periodu būdingas konstrukcinis žaidimas (vėrimas, statymas iš kaladėlių, konstravimas). Stato dėlionę iš 2-3 detalių. Nusiima kepurę, kojines, tiksliai sudeda smulkius daiktus į dėžutes, valgo naudodamasis šaukštu.


2-3 metų vaikas

Ima daiktus 3 pirštais, pradeda atlikti sukamuosius judesius, varto plonų puslapių knygutes, jau rūšiuoja spalvas, parodo pagrindines kūno dalis, aunasi batus, traukia užtrauktuką, sega įvairius užsegimus.


3-4 metų vaikai

Piešia ir pavadina formas, užsega ir atsega sagas, kerpa žirklėmis, rakina raktu, stato dėlionę iš 6 detalių, gali pradėti rašyti raides.


4-6 metų vaikai

Užsega mažas sagutes, bando verti batų raištelius, tvarkosi tualete, savarankiškai valgo ir kt.


Kaip lavinti smulkiąją motoriką?

Vaikų smulkiosios motorikos lavinimas gali būti atliekamas tiesiog žaidžiant. Smulkioji motorika yra labai svarbi atliekant užduotis, kurioms reikia tikslumo ir smulkių raumenų koordinacijos, pavyzdžiui, rašant, naudojant žirkles, rišant batų raištelius ir manipuliuojant mažais daiktais. Štai keletas užsiėmimų, padedančių lavinti smulkiąją motoriką:


Konstravimas, lipdymas, minkymas

Tešlos ar molio kočiojimas, gnybimas ir formavimas padeda sustiprinti rankų raumenis ir pagerinti miklumą. Kaladėlių dėliojimas, žaidimai su konstruktoriais padeda lavinti preciziškus pirštų judesius, akies rankos koordinaciją, dėmesio koncentraciją.


Piešimas ir spalvinimas

Suteikite galimybę vaikui piešti skirtingomis priemonėmis: kreidelėmis, flomasteriais, pieštukais, piešti vandeniniais dažais. Skatinkite spalvinti neperžengiant paveikslėlio ribų.


Dėlionės, galvosūkiai, konstruktoriai

Pradėkite nuo didesnių detalių ir paprastų dėlionių, palaipsniui pereikite prie mažesnių detalių ir sudėtingesnių piešinių. Tai padeda pagerinti rankų ir akių koordinaciją ir erdvės suvokimą.


Karoliukų vėrimas

Naudodami karoliukus ir virveles ar siūlus vaikai gali kurti raštus ir piešinius, gerindami rankos-akies koordinaciją bei didindami pirštų raumenų jėgą.


Kirpimas žirklėmis

Pradėkite nuo vaikams pritaikytų saugių žirklių ir išmokykite vaiką tinkamai jas laikyti. Pateikite įvairių medžiagų karpymui (pvz., popieriaus, šiaudelių).


Lipdukai

Lipdukų klijavimas į tinkamas vietas puiki veikla ne tik smulkiajai motorikai, bet ir akies-rankos koordinacijai, suvokimui, dėmesio koncentracijai lavinti. 


Piešimas pirštais

Nors tokia veikla reikalauja šiek tiek išsitepti, tai labai naudinga ne tik smulkiajai motorikai, vaizduotei ugdyti, bet ir sensorinei integracijai.



“Pirmasis būdas, kurį galima naudoti smulkiosios motorikos lavinimui tai būtų makaronų panaudojimas. Juos galima rūšiuoti pačiais įvairiausiais būdais - pagal spalvas, formas, dydžius. Vyresniems vaikams galima jau ir paprašyti, jog suskaičiuotų pagal atitinkamus skaičiukus. Tai padeda lavinti vaikučių pirštukų motoriką paimant mažus makaronus.


Antra, žaidimai su plastelinu/modelinu. Tai kitas smagus būdas per žaidimus kartu su vaikučiu lipdyti įvairias smulkias figūras. Kartu galima su vyresniais vaikučiais išsirinkti ką norėtų nulipdyti ant lapo- tai ne tik lavina vaizduotę bet ir pirštukus, nes reikia tikrai nemažai skirtingų judesių.


Trečia, namuose tikrai galima dažnai rasti lego kaladėlių, jas galima pritaikyti su vaiku statant bokštus, šias kaladėles statant vieną ant kitos, reikalauja ir susikaupimo ir rankų kordinacijos, jog detalės gražiai stovėtų. Šį būdą galima taip pat pritaikyti- statyti pagal skirtingas spalvas ir jų sekas, pagal atitinkamą skaičiuką.


Ketvirta, piešimas įvairiomis priemonėmis, tai ne tik padeda vaikams atsipalaiduoti, sukoncentruoti dėmesį, bet tai puikus būdas po truputį lavinti smulkiąją motoriką.


Penkta, vaikučių skatinimas pažinti juos supančią aplinką per rankas ir pirštukus. Skatinti vaikučius liesti įvairius paviršius, terpes. Tai gali būti namuose esantys daiktai- kempinėlės, grublėti paviršiai, sagos, segtukai, užtrauktukai, raišteliai.”


-Sodo padalinio, Kodėlčiukų auklėtoja, Deimantė


Žaidimai su sensoriniais lytėjimo žaislais

Žaidimai su skirtingų tekstūrų žaislais gali skatinti jutiminį suvokimą ir koordinuotus pirštų judesius.


Kepimas, virimas

Įtraukus vaiką į paprastas maisto gaminimo užduotis, pavyzdžiui, maišant, pilant ir pjaustant minkštus ingredientus (žinoma, prižiūrint tėveliams), galima ne tik lavinti smulkiąją motoriką, bet ir po truputį supažindinti vaiką su kasdienėmis veiklomis.


Drabužių ir rankšluosčių lankstymas

Tai netradicinis, tačiau neįtikėtinai efektyvus smulkiosios motorikos lavinimo pavyzdys! Išmokykite vaiką tvarkingai sulankstyti drabužius ar rankšluosčius. Tam tikrai prireiks tikslumo ir rankų bei akių koordinacijos!


Kuo skiriasi stambiosios ir smulkiosios motorikos lavinimas?


Stambioji motorika apima didelių, koordinuotų judesių atlikimą, kurie įtraukia pagrindines kūno raumenų grupes. Efektyvios bendrosios kūno motorikos reikalaujančios veiklos apima dinamiškus veiksmus, tokius kaip ėjimas, bėgimas, šokinėjimas, metimas, gaudymas... 


Iš esmės, stambiosios motorikos įgūdžiai yra susiję su pagrindinių kūno raumenų, rankų ir kojų panaudojimu veiksmams, kuriems reikia didelio koordinavimo ir kontrolės. Jie sudaro pagrindą sudėtingesniems judesiams ir yra neatsiejami nuo vaiko dalyvavimo fizinėje veikloje ir žaidimuose. Stambiosios motorikos ugdymas yra būtinas, stiprinant vaiko raumenų jėgą, ištvermę ir bendrą fizinį pasirengimą.


Priešingai, smulkiosios motorikos įgūdžiai sutelkti į tikslumą ir judesių valdymą mažais riešų, plaštakų, pirštų ir akių raumenimis. Šie įgūdžiai reikalingi atliekant užduotis, reikalaujančias tikslumo ir miklumo. Smulkioji motorika yra labai svarbi veiklai, kuriai būtinas tikslumas ir dėmesys detalėms. Tokie judesiai leidžia vaikui atlikti įvairias užduotis, kurioms reikalinga rankų ir akių koordinacija bei gebėjimas atlikti subtilius, kontroliuojamus judesius.



“Smulkiosios motorikos gebėjimai yra tiesiogiai susiję ir su vaiko kalbos raida. Tad, kai vaikas atlieka įvairius pirštų judesius, skatinamas ryšys tarp kairiojo ir dešiniojo smegenų pusrutulių, padedant tobulėti smegenų brandai. Galima pasirinkti

žaislus, kurie skatina pirštų judesius, kaip pavyzdžiui, rakteliai, kubeliai, konstruktoriai, kaladėlės. 


Taip pat būtinai pasitelkite skirtingų spalvų rašymo priemones, pieštukus, teptukus. Skatinti brėžti linijas, apskritimus, kvadratus ir kitas elementarias formas - visa tai lavina tikslumą ir koordinaciją. Leiskite vaikams klijuoti, lankstyti popierių, karpyti įvairias formas, lipdyti iš modelino. Svarbiausia čia - ne rezultatas, o procesas!


Leiskite vaikams pagal spalvas surūšiuoti pupeles į skirtingas lėkštes, verti tuščiavidurius makaronus, spalvinti kartu ryžius. Tai ne tik lavins smulkiąją motoriką, bet kartu ir stimuliuos vaiko pojūčius. Motorikai lavinti padeda kasdieniai buities ritualai, mokyti bei leisti dažniau segti sagas, užsitraukti užtrauktukus, nes tai puikus būdas lavinti pirštų judesius.”


 - Sodo padalinio, Smalsučių auklėtoja, Gražina


KARTU MAŽAIS ŽINGSNELIAIS SIEKIAME DIDELIŲ SVAJONIŲ!


98 peržiūros0 komentarų

Comments


bottom of page